‘Steeds gemakkelijker om nepnieuws te maken met AI’

De techniek om beelden met AI te maken wordt steeds toegankelijker en daardoor vaker gebruikt om nepnieuws te verspreiden. Experts waarschuwen dat dit het moeilijker maakt om echt van nep te onderscheiden, wat gevaarlijk is. Zo meldt mei 2024 EenVandaag. 

De ontwikkelingen in AI gaan snel. Wat vroeger moeilijk was, zoals het maken van nepvideo’s, kan nu eenvoudig op een smartphone. Dit beïnvloedt onze nieuwsconsumptie: hoe weet je nog wat echt is?

AI wordt al gebruikt voor propaganda en extremistische boodschappen op social media. Dit fenomeen is niet nieuw; al eerder werd technologie ingezet om mensen te beïnvloeden, zoals bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 en de MH17-ramp in 2014.

 

Lees verder

Hoofdstuk 3 en 4 ‘60% jonge vrouwen durft geen foto te plaatsen op de sociale media’ #onderzoek

‘Je had nooit geboren mogen worden’ en ‘Lelijk’ zijn huiveringwekkende comments, maar worden wel degelijk regelmatig op Instagram geplaatst. Uit onderzoek door Girlscene blijkt dat door de komst van social media online pesten enorm is toegenomen. Een kwart van alle jonge meiden heeft weleens een foto verwijderd van social media door nare comments. Meer dan de helft van alle jonge meiden geeft aan soms een foto niet eens te plaatsen, bang voor de reacties van anderen.

Slechts 12% komt op voor de gepeste persoonUit Girlscene’s onderzoek blijkt dat door de komst van social media steeds meer online wordt gepest. Op Instagram zitten de meeste pesters, hier wordt volgens tienermeiden uit het onderzoek duidelijk het vaakst gepest. Bijna de helft van alle meiden rond de achttien jaar rapporteert online pestgedrag, maar slechts 12% komt daadwerkelijk op voor de gepeste persoon. Een derde van de meiden geeft aan helemaal niets te doen. Girlscene, het grootste online meidenplatform van Nederland, wil ervoor zorgen dat straks niemand meer een foto hoeft te verwijderen door nare comments. Ga jij de strijd met ons aan?

Lees verder