[Column] ‘Engagement? U boeit en bindt niet.’ #engage @HandboekContent

vakdagdmballen-465x348

“Twitter loopt leeg en Facebook lijkt minder actief te worden in gebruik. Organisatie zien de binding in de social maar nauwelijks loskomen en vragen zich af of zij wel boeiend genoeg zijn. Engagement? We willen het allemaal! Een ultieme betrokkenheid tussen de organisatie en de klant. Nauwe betrekkingen met alle actoren die je maar kunt benoemen rondom het bedrijf, de instelling, het instituut, het orgaan of product. In onze individualistische ‘ik-maatschappij’ is er soms weinig plek voor ‘wij’ en óogt alles wel sociaal, maar is het daadwerkelijk sociale gedrag soms ver te zoeken. De behoefte aan intensieve relaties lijkt daarbij tevens weggezakt. Zuur?

Engagement? Boeien!  

Groei je op in het mooie, vrije, rijke Nederland dan wordt je dagelijks omringd door veel vrijheid. We hebben nog maar weinig grenzen in de Nederland te doorbreken. Tv-programma’s die in details uitleggen hoe je het beste seks kunt bedrijven in de diverse varianten zijn niet meer ‘hot’. Tv die uitlegt welke effect drugs hebben zijn normaal in Nederland. Crosschannel communiceren met live-tv of radio is ook alweer normaal. Talentenshows waarbij je direct kunnen connecten met de ster van de avond en daarbij hem of haar – via sociale media –  direct een vraag kunt stellen.. is ook alweer normaal. Second screens? Tja.. 

Normaal boeit niet

En ‘normaal’ boeit niet. Daarbij kennen wij de ultieme internetvrijheid in Nederland BV. Er is dan ook maar weinig censuur op onze Nederlandse digitale snelweg. Zelfs een ‘downloadverbod’ lijkt maar weinig opvolging te krijgen bij dienstdoende internetproviders. Boeien! Het ontbreken van echte uitdagingen en ‘drive’ zou weleens een groot maatschappelijk probleem kunnen zijn.

Structurele ontrouw

Merkentrouw is er nauwelijks meer. Winkeltrouw netzo. Relaties met merken en organisaties lijken dus anno 2012 flinterdun. De engagement dito. Acties en campagnes werken ons de Albert Heijn in, dan weer de Jumbo en dan weer de Aldi. Dan is het weer die fraaie Sony televisie die ‘goed bij het interieur’ past. Dan weer die moderne 3D LED van Samsung ‘die zo zuinig is’ en dan is het weer die Philips plasma ‘die voor mooi sfeerlicht zorgt in de woonkamer’. Trouw zijn we allang niet meer.

De probleemvraag

Marketeers klagen over ons schizofreen consumentengedrag. Daarbij weten we dat de marketeer ons consumenten graag in één groep, hokje of profiel plaatst. De enige echt betrouwbare manier van segmenteren lijkt alleen nog ons gedrag en voortschrijdend profiel te zijn. Maar is het wel de consument die zo onbevangbaar, koud en kill is geworden? Hebben wij massaal ons oergedrag afgezworen?  Willen we geen relaties? Engagen we niet meer met merken of organisaties?

Binding door innovatie

Het antwoord is eigenlijk al gegeven; trouw zijn aan een merk, organisatie of winkel lijkt weinig rendement te geven. De bevestiging dat veel organisaties vooral trouwe klanten links laten liggen, wordt te vaak bevestigd. Innovatie in het aanbod, de merkwaarde, marktbewerking maar vooral innovatie in het opfrissen van de klantrelatie is het enige dat binding kan brengen. Blijven boeien verbindt dus welzeker. Concreet: jij, jouw organisatie, jouw merk, jouw uiting kan nu cool zijn. Nu als in.. ‘vandaag’ of ‘op dit moment’. Sta op. Loop naar de spiegel. Stel jezelf de vraag: ‘Wat doe ik eigenlijk actief om boeiend en bindend te blijven?’ “

Deze column is gepubliceerd in en op MarketingTribune(.nl). Patrick Petersen (@OnlineMarketeer), is oprichter van Bureau AtMost, docent mobile & social en auteur van het Handboek Online Marketing –

 

-/-