Hoofdstuk 1 [Contentmarketing] Kinderen voorbereid op operatie met Virtual Reality bril #VR #Sophia

Hoofdstuk 1 [Contentmarketing] Kinderen voorbereid op operatie met Virtual Reality bril #VR #Sophia

Kinderen met virtual reality minder angstig maken voor een operatie. Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam start  deze maand een project waarin Virtual Reality wordt gebruikt om de kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden.  

 

6000 kinderen

Jaarlijks ondergaan ongeveer 6.000 kinderen een operatie onder algehele narcose in het Sophia Kinderziekenhuis. Zo’n  70% van de kinderen is, begrijpelijk, angstig voor de ingreep. Wat ook voor de ouders erg stressvol is . Angstige kinderen zijn vaker onrustig, huilen meer en werken minder goed mee na de operatie dan kinderen die minder bang zijn. Meer angst leidt ook tot meer pijn na de operatie en tot mogelijk meer pijnstillers dan nodig. Daarnaast herstellen angstige kinderen minder snel van de operatie dan niet-angstige kinderen.

Onderzoek

Onderzoekers van het Erasmus MC willen Virtual Reality (VR) inzetten om kinderen gewend te laten raken aan ruimtes van het operatiecomplex (wachtkamer, operatiekamer en uitslaapkamer) en de anesthesieprocedure. In de VR-bril ziet het kind dan de ruimtes waar het komt. Ook leggen een virtuele verpleegkundige en een virtuele anesthesioloog uit wat er gaat gebeuren. De VR omgeving is realistisch, interactief en kindvriendelijk. Het kind kan zelf, op eigen tempo, de verschillende kamers bekijken en dingen ontdekken. Hiermee verwachten de onderzoekers dat kinderen meer ontspannen de operatie in gaan.

Samenwerking

Het VR-project is een nauwe samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen het Sophia kinderziekenhuis: Kinder- en Jeugdpsychiatrie/-Psychologie, unit Psychosociale Zorg, Kinderanesthesiologie, Kaak- en aangezichtschirurgie, Tandheelkunde en Kinder Keel- Neus- en Oorheelkunde (KNO) en samenwerkingspartner stichting Kind en ZIekenhuis. De stichtingen Coolsingel en THEIA financieren het project.