Hoofdstuk 3: Nieuw platform voor interactieve onderzoeksjournalistiek

De flauwe contentberg en de kwaliteitsjournalistiek. Met Trees lanceren Human en VPRO op 5 april 2018 een journalistieke zoektocht waarbij journalisten met en voor luisteraars uitzoeken wat hen bezighoudt. De zoektocht is te volgen via een interactieve app en een podcast. De makers van Trees – Meike van Roosmalen, Tessa de Vries en Volkan Duvan – staan voortdurend in contact met het publiek, dat via de app de mogelijkheid heeft vragen te beantwoorden en zijn mening of informatie te geven.      

Wekelijks

Elke week is er een nieuwe aflevering van een van de makers te horen. Hierbij biedt Trees volledig inzicht in het journalistieke proces. De meeste onderzoeksjournalistieke producties presenteren een afgerond verhaal. Trees doet dit anders. De makers splitsen hun onderzoek in stukken op en delen van begin tot eind hun afwegingen, onzekerheden en keuzes, waarop de luisteraar echt invloed kan hebben en elk onderzoek krijgt een aftrap op de redactie. Het zijn dan de drie makers van Trees die brainstormen over de verschillende benaderingen van een onderwerp. Clairy Polak denkt als ervaren journalist met hen mee en geeft haar ongezouten mening.

De makers stellen de onderzoekslijnen vast en gaan ieder een kant op. Niet alleen de traditionele ‘waakhondjournalistiek’ komt aan bod; de makers kunnen bijvoorbeeld ook een filosofische invalshoek kiezen. Daarnaast vraagt het team expliciet om de mening en expertise van de luisteraar. Dit alles om een onderwerp zo compleet mogelijk te belichten.

Eindredactie en Opgebrand

Eindredacteur Hansje van de Beek

We onderzoeken de fenomenen waar mensen tussen 20 en 35 jaar vaak tegenaan lopen in de periode tussen het op kamers gaan en je eerste kind krijgen. De ziekte burn-out speelt bijvoorbeeld in die groep. Iedereen kent wel iemand die burn-outklachten heeft gehad. Maar als je er in de kroeg over praat, weet bijna niemand wat een burn-out precies is. Met Trees hebben we onder meer onderzocht hoe allerlei partijen er rijk van worden. Inmiddels zijn al twee onderzoeksporen te beluisteren. In Opgebrand wordt het fenomeen burn-out onder de loep genomen. In Lekker lenen duiken de makers in de wereld van de studieschuld en kijken ze hoe sociaal dat nieuwe sociaal leenstelsel nou is. Bij de lancering op 5 april gaat Trees van start met Bespied, een onderzoek naar privacy in onze samenleving waar camera’s ons overal volgen in ons doen en laten.

Over de makers

Volkan Duvan (1991) studeerde audiovisuele dramaturgie aan de Universiteit van Amsterdam en liep stage bij VPRO Bureau Buitenland en World Press Photo. Meike van Roosmalen (1989) werkte eerder bij de researchredactie van RTL Nieuws, De Ochtend en Argos. Tessa de Vries (1985) studeerde religiestudies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze werkte eerder als webredacteur voor onder meer VPRO Tegenlicht.

Totstandkoming

Trees komt mede tot stand met steun van Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Human en VPRO ondersteunen de journalistieke redactie. De ontwikkeling van de techniek achter de app wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Google DNI Fund. Deze techniek komt eind 2018 met een open source licentie voor iedereen die er gebruik van wil maken.