On demand content: Coronacrisis? 100.000 nieuwe Nederlandse abonnees voor Netflix

On demand content: Coronacrisis? 100.000 nieuwe Nederlandse abonnees voor Netflix

Voor veel organisaties is de coronacrisis abrupt, diep en erg pijnlijk. Dit geldt niet voor de videostreamers en zo zit Netflix in de categorie bedrijven die juist profiteert van dezelfde crisis. Door de lockdown-maatregelen die overheden wereldwijd nemen om de uitbraak van het coronavirus af te remmen, grijpen consumenten wereldwijd naar de afstandsbediening van de televisie of sluiten abonnementen af op streaming-videodiensten.  Uit de kwartaalcijfers van Netflix over het eerste kwartaal van 2020 blijkt dat het abonneebestand van de streaming-videodienst met 15,77 miljoen abonnees is gestegen. Dat is ruim twee keer zoveel dan de groei van 7 miljoen abonnees waar Netflix begin dit jaar rekening mee had gehouden. 

Netflix boekte een omzet van USD 5,77 miljard en de winst steeg fors naar USD 709 miljoen, oftewel USD 1,56 per aandeel. Daamee heeft Netflix iets lagere cijfers weggezet dan eerder door Netflix CEO Reed Hastings waren aangekondigd. Hastings ging eerder nog uit van een winst van USD 750 miljoen en een winst per aandeel van USD 1,66.

Klantgroei

Uit de verklaring van Hastings valt op te maken dat de grootste klantgroei plaatsvond in maart tegen het einde van het kwartaal en daardoor nog niet zoveel hebben bijgedragen aan de omzet. Dankzij deze nieuwe groep klanten verwacht Netflix wel een sterk tweede kwartaal. Netflix heeft zijn doelstellingen voor het tweede kwartaal op een omzet van USD 6 miljard gezet en een groei in het abonneebestand met 7 miljoen abonnees.

100.000 nieuwe Nederlandse abonnees

Het aantal Nederlandse abonnees op Netflix is in het eerste kwartaal van 2020 met 13 procent gegroeid naar 2,8 miljoen, vergeleken met het aantal abonnees in het eerste kwartaal van 2019, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper binnen het Consumer Insights panel. Daarmee is Netflix weer terug op de weg van groei met dubbele cijfers die het bedrijf – op 2019 na – sinds 2014 heeft laten zien.

Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019 is Netflix met circa 100.000 Nederlandse abonnees gegroeid, deels aangewakkerd door de coronacrisis waarbij Nederlandse gezinnen meer geneigd zijn entertainmentdiensten af te nemen om de lock-down periode door te komen.

Via Telecompaper 2020