Hoofdstuk 1: Crowdfunded boeken genomineerd voor Boek van het Jaar

Hoofdstuk 1: Crowdfunded boeken genomineerd voor Boek van het Jaar

 

De auteurs Gaby Sadowski, Michael Reefs en Elmer den Braber zijn genomineerd voor de titels ‘Boek van het jaar 2014’, ‘Schrijfster van het jaar 2014’ en ‘Schrijver van het jaar 2014’, georganiseerd door het spraakmakende De Brul van Hul. Hun boeken kwamen dit jaar op de markt met behulp van crowdfunding. Het publiek kan tot vrijdag 19 december middernacht stemmen op hun favorieten. Het gala met de feestelijke prijsuitreiking volgt een dag later. 

App en qr-codes

 

Het drietal neemt het onder andere op tegen bekende schrijvers zoals Michael Pilarczyk en Kader Abdolah. Reefs: “Het is een eer om naast zulke grote namen genoemd te worden, maar ik ben vooral blij dat mijn kinderboekenserie van De Bieb-bende niet onopgemerkt is gebleven bij het grote publiek. Ik denk dat de mix van moderne technologie zoals QR-codes, filmpjes en een speciale app in combinatie met een papieren boek, aanslaat bij de jeugd.”

Augmented 

Ook Sadowski springt ertussen uit als je haar boek vergelijkt met traditionele boeken. “Mijn roman Herkenning is uiteindelijk zoveel meer geworden dan alleen een boek. Er is een titelsong, foto’s in het boek komen tot leven met een augmented reality app. En in die filmpjes zie je weer bekende acteurs, zoals Fabienne de Vries. Zij staat ook op de cover.” De personages in het boek zitten zelfs allemaal op Facebook, waar je vrienden met ze kunt worden, zo laat Sadowski weten.

 1 miljoen Nederlanders

De nominatie van Mijn vader was een NSB’er van Den Braber is eveneens opvallend te noemen. Als buitenstaander breekt hij met zijn verhaal een groot taboe open waar meer dan 1 miljoen mensen mee te maken heeft: (klein)kind zijn van Nederlanders die fout waren in de oorlog. Bekende Nederlanders zoals Maarten van Rossem, Ad van Liempt en Emile Ratelband zijn lovend. “Dat zij zo enthousiast waren dat ze zelfs een bijdrage wilden leveren aan het boek had ik nooit durven dromen,” vertelt Den Braber. Waar de drie jonge schrijvers een paar jaar geleden volstrekt onbekend waren, heeft crowdfunding hen behoorlijk goed op weg geholpen. “Zonder alle steun van crowdfunders was ik nooit gekomen waar ik nu ben,,” benadrukt Reefs. Sadowski beaamt die mening: “Crowdfunding is een prachtige manier om doelen te bereiken die voorheen bijna onmogelijk waren.” “De tijden zijn veranderd,” legt den Braber uit, “en dat is maar goed ook.”

Stemmen op uw favoriete boek kan op de website van De Brul van Hul: www.debrulvanhul.nl