Hoofdstuk 1 ‘E-book wordt steeds populairder’

Hoofdstuk 1  ‘E-book wordt steeds populairder’
E-books worden populairder! Het Centraal Boekhuis meldt dat verkoop van e-books is in de eerste helft van 2015 flink is doorgegroeid. Er werd een kwart meer exemplaren verkocht dan in dezelfde periode in 2014.

‘1,3 miljoen e-books’

Het aantal electronische boeken dat in het Nederlandse taalgebied werd afgerekend bedroeg bijna 1,3 miljoen. Zo een 6 procent van de verkochte boeken is een e-book. In de onlineverkoop lag het aandeel digitale uitgaven zelfs op bijna 28 procent. Een van de redenen waarom ze steeds populairder worden is de lage prijs. Het CB heeft becijferd dat ze de laatste jaren relatief een stuk goedkoper zijn geworden. Kostte een e-book 2010 nog een kleine 84 procent van een fysiek boek, tegenwoordig is dat minder dan 60 procent. Ook komen er steeds meer titels digitaal beschikbaar. Naast de ‘gewone’ verkoop worden er de laatste tijd ook vaker e-books verhuurd. In de eerste helft van vorig jaar gebeurde dat nog dik 250.000 maal, de afgelopen zes maanden bijna 700.000 keer.

Fictie

Uit eerder onderzoek blijken mensen vooral fictie op hun e-reader te lezen. Voor non-fictie wordt doorgaans een papieren boek gepakt. Het merendeel van de verkochte boeken zijn overigens nog steeds papieren exemplaren.