Hoofdstuk 4 Oprichter WikiPedia begint ‘echt’ social media netwerk voor goede doelen

Hoofdstuk 4 Oprichter WikiPedia begint ‘echt’ social media netwerk voor goede doelenOp dinsdag 21 juli 2015 presenteerde hij TPO (The People’s Operator). Het netwerk zou op Twitter lijken, alleen leuker, veiliger en.. jouw profiel wordt niet (zomaar) aan adverteerders gegeven.Met wat live-sessie (waaronder chat) heeft Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia, een sociaal netwerk gelanceerd voor goede doelen.  The People’s Operator bestaat sinds 2012 al in het Verenigd Koninkrijk als mobiele provider die een deel van de inkomsten doneert aan het goede doel. Sinds dinsdag heeft Wales zo een provider ook de VS gelanceerd. Ook daar gaat een deel naar goede doelen.

Over het netwerk

Wales maakt zich zorgen over het huidige web en de bestaande social media netwerken.

There’s something really wrong with the web, and I want your help in fixing it. At the end of this letter, there are three easy things I’m going to ask you to do. By the time you finish reading this, you’ll understand why.

Hij legt het netwerk TPO als volgt uit:

Think about 3 facts:

  1. Existing social networks treat you as a commodity to be sold to advertisers. This leads naturally to intrusive use of your data and an inherent conflict between what you want and what advertisers need.
  2. Mobile phone companies spend huge amounts of money on advertising to sell you what is essentially a commodity service.
  3. Yet, we live in an era where word of mouth is more powerful than ever before. All that money spent on advertising is a waste.

Mijn ervaring en ‘to do’

Ik heb direct een account aangemaakt. Gewoon simpel surfen naar TPO.com en bijvoorbeeld via Facebook inloggen. Wat opvalt is dat je al direct wat mensen volgt zonder een keuze te hebben gemaakt (zie foto helemaal boven).
Hoofdstuk 4 Oprichter WikiPedia begint ‘echt’ social media netwerk voor goede doelen
Op zich geen probleem; je bevindt je direct in een netwerkjes. Helaas wel een netwerkje van vooral Amerikanen.
Hoe werkt het netwerk?
Simpel. Het is een soort Twitter. Twitter old skool dus. Klik je linksboven op het logo, dan kom je in het ‘twitter-scherm’. Zie foto hierboven. Meteen even mijn eerste ‘tweet’ gemaakt’. Je kunt liken en sharen. Niets nieuws daar. Je kunt je status delen, anderen volgen en foto’s delen met eventueel albums. Aan de rechterkant zie de trending topics met opvallend veel ‘ causes ‘. Goede doelen dus.
Hoofdstuk 4 Oprichter WikiPedia begint ‘echt’ social media netwerk voor goede doelen

Het (goede) doel

Als je rechtsboven op je profiel klikt, dan je zie een ‘normaal’ social media profiel en jouw volgers en de mensen die jij volgt. Speciaal hierbij is het aantal goede doelen dat jij volgt. De goede doelen kunnen via dit netwerk heel duidelijk donaties ophalen. Hiermee dan ook het doel van het netwerk beschreven.

Het menu en de opties

Als we door het menu lopen dan is het logo gelijk aan ‘home’. Wederom kom je op je timeline terecht. Opvallend is ‘store‘. Dit zal (in de toekomst) vast bedoeld zijn voor donatie of goed bedoelde merchandise. De optie ‘users’ is duidelijk. Dit zijn de gebruikers op het netwerk die je direct onder hun profiel-foto kunt volgen. Handig is de drop-down met landkeuze. Op het moment van schrijven zijn er twee pagina’s vol Nederlandse gebruikers. Bij het refreshen neemt dit gestaag toe.

Hoofdstuk 4 Oprichter WikiPedia begint ‘echt’ social media netwerk voor goede doelen

 

 

De goede doelen onder ‘users’  spreken voor zichzelf. Daarbij helaas nog niet veel goede doelen die direct lokaal aansprekend zijn.

Andere opties in het menu zijn de zoekbalk (groepen, termen en gebruikers zoeken) en de ‘help’. Het bekende belletje geeft de alerts weer van bijvoorbeeld updates van anderen of nieuwe volgers. Simpel en effectief. Nu nog wat meer gebruikers en activiteiten.

Hoofdstuk 4 Oprichter WikiPedia begint ‘echt’ social media netwerk voor goede doelen

Wellicht ligt daar ook een beer op de weg om per land goed geaccepteerd te worden. Je wilt immers in je eigen land doneren voor een goed doel dat ‘dichtbij’ staat. De optie ‘groups‘ zijn aangemaakte groepen die bijvoorbeeld een bepaald doel uitdiepen of een gedachte(n)goed bespreken. Ook zijn er groepen voor vrijwilligers. Het oogt logisch, maar helaas nog te weinig aangepast per land.

Conclusie

Het is een netwerk dat zich moet bewijzen. Net als alle nieuwe social media netwerken. Het doel is oprecht sociaal en de Wikipedia-community die er omheen zweeft draagt het netwerk goed. De bekendheid bij lancering – ondanks zomervakantie – is enorme. Vooral de Amerikaanse blogs – zoals Business Insider – dragen het netwerk een warm hart toe. Toch heb ik vanuit Nederland nog mijn twijfels. De usability en het eerste gebruik is goed en prettig. De aanpassing per land is nog minimaal. Je kunt gemakkelijk de Nederlandse gebruikers vinden, maar het participeren in en voor een goed doel uit Nederland is nog niet mogelijk. Die aanwas moet dus snel komen, om ook voor Nederland aan relevantie te winnen en de goede doelen gericht donatie te laten verzamelen.