‘Steeds gemakkelijker om nepnieuws te maken met AI’

‘Steeds gemakkelijker om nepnieuws te maken met AI’De techniek om beelden met AI te maken wordt steeds toegankelijker en daardoor vaker gebruikt om nepnieuws te verspreiden. Experts waarschuwen dat dit het moeilijker maakt om echt van nep te onderscheiden, wat gevaarlijk is. Zo meldt mei 2024 EenVandaag. 

De ontwikkelingen in AI gaan snel. Wat vroeger moeilijk was, zoals het maken van nepvideo’s, kan nu eenvoudig op een smartphone. Dit beïnvloedt onze nieuwsconsumptie: hoe weet je nog wat echt is?

AI wordt al gebruikt voor propaganda en extremistische boodschappen op social media. Dit fenomeen is niet nieuw; al eerder werd technologie ingezet om mensen te beïnvloeden, zoals bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 en de MH17-ramp in 2014.

 

Hoogleraar Felienne Hermans zegt dat de technologie nu zo ver is dat realistische nepvideo’s eenvoudig te maken zijn. Hoewel niet alle video’s geloofwaardig zijn, kunnen sommige bijna niet van echt worden onderscheiden, wat het lastig maakt voor gebruikers om echt van nep te onderscheiden.

Er zijn manieren om nepvideo’s te herkennen, zoals letten op onrealistische details zoals handen met zes vingers en gezichtsuitdrukkingen. Maar dit vergt moeite en tijd, wat niet altijd haalbaar is tijdens het scrollen.

Bovendien kunnen mensen nu makkelijk ontkennen dat ze bepaalde dingen hebben gezegd of gedaan door te beweren dat video’s nep zijn. Dit kan leiden tot wantrouwen en nieuwsmoeheid, wat gevaarlijk is omdat mensen dan geen enkel nieuws meer vertrouwen.

Het is cruciaal dat de journalistiek transparant blijft en dat er wetten komen die bijvoorbeeld verplichten dat AI-video’s een watermerk hebben. Zo kan de integriteit van informatie beter worden gewaarborgd.